Sementara menantikan orang baru lahir ke dunia, di sini saya akan berkongsi cara-cara membuat lemang yang enak dan lemak buat hidangan di hari raya :)
Membakar Lemang
Bahan-bahan
- 1 kg beras pulut
- 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar
- Garam secukup rasa.
Cara penyediaan
- Basuh beras pulut
- Gulung daun pisang dan masukkan ke dalam buluh
- Masukkan beras pulut ke dalam gulungan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Jangan terlalu penuh.
- Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
- Bakar dengan menggunakan bara supaya buluh tak hitam. Terbalikkan setiap 15 minit agar masaknya sama rata.
- Bakar tiga hingga empat jam
P/S: You will enjoy this experience rather than just buying them off the streets :)
Menganyam Ketupat
Untuk bahagian ini, ilustrasi di bawah akan menunjukkan teknik menganyam ketupat.
Juga boleh dibuat dengan riben sebagai perhiasan :)
Akhir kata, terimalah ucapan raya saya ikhlas dari Hati
Ada Puasa,
Ada Pahala,
Sudah Berpuasa,
Bolehlah Beraya :)
Enjoy~~~ d[^_^]b
p/s: thanks to my friend Kong Chin Tuan, for this lovely recipes.. I copy paste je >_<
2 comments:
wah ada tutorial nk menganyam lah.. hehe! selamat mymbut syawal!
selamat hari raya utk liyana & family :)
Post a Comment