at last, saya berjaya memasak sebiji kek tanpa setompok pon kesan hangit..horay~~
semua atas jasa baik Guru ku yang garang lagi bengis, syahira.. rarr.. *jgn marah babe, aku tulis mengikut arahan ko je. ko yang nak pangkat ni kan. Jadi nah aku bagi ^^
Anyway, moh kiter usha kek hasil air tangan saya buat julung-julung kali ini ^_^
jeng je jeng..
my rainbow cake..100% made by Liyana. wiii~~~~
*bukan kek nila ye.. korang jangan edit lak name iyer ^.^
sebenarnyer kek ni kek butter biasa je, tapi hasil editing dengan pertambahan warna, kek butter yang dulu nyer dull kini tampak lebih ceria dan lazat untuk dinikmati seisi keluarga..cewahh..macam iklan kek tv1 lak..ahaha.. jadi sempena masih dalam mood beria ni, suke lah saya untuk berkongsi resipi kek pelangi kegemaran ramai ni ~_^
bahan-bahan nyer:
250 gram mentega
200 gram gula kaster
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
200 gram gula kaster
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
secubit bicarbonate
4 pewarne kesukaan (cth: merah, kuning, hijau, biru)
choclate chip
whipping cream or jem
Mula-mula gaul mentega dengan gula kaster dan secubit bicarbonate dengan hand mixer sehingga putih dan lembut. *tapi sebab rumah bujang ni serba kekurangan, kiter pukul lah mentega dengan mixer manual je ye ^.^ Pastu, kiter masukkan telur dan diselang seli dengan tepung. Campur sedikit susu UHT supaya adunan anda menjadi cair sedikit (optional)
Bila semua bahan adunan sudah bergaul mesra, kiter bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Siap je dibahagi, korang boleh lah titikkan adunan dengan pewarna kegemaran korang seperti dalam gambar diatas. Kemudian, masukan adunan korang kedalam acuan yang siap disapu mentega untuk mengelakkan kesusahan pengeluaran kek yang telah dimasak nanti..Bakar dalam ketuhar selama 10 min pada suhu 180 selsius..dan untuk pastikan kek dah masak, cucuk kek korang dengan garfu. If ade lg tepung yang terlekat digarfu,makne nyer kek tak masak lagi.Jika garfu yang dicucuk bersih bila ditarik, kek dah masak~~ Tapi Ingat, setaip warna adunan dibakar secara berasingan untuk mendapatkan wajah kek yang jelita ^-^
Lastly, setiap lapisan yang sudah dimasak berasingan ini akan di'glue' bersama menggunakan jem atau whipping cream kegemaran anda. Dan untuk menambah hiasan topping, just taburankan saja choclate chip diatas permukaan kek.. hurmm..lazat >.<
Now, kek ini sedia untuk dimakan. nyum nyum~~~
Selamat mencuba~~~ d[^_^]b
p/s: to read last entry on my full wish list. click here
13 comments:
OMG!!!
mesti sedap kan..
nak skit!!!!!
sedap sedap~~ nanti sy pos sket trial pack kat akak nanti eh ^^
yana...nak!!! nak!!!
ehehe.. kek kegigihan nih..dtg umah ye ^^
aig0o0o0....sdapnye kek....dya dh craving sgt2 la..dh lame sgt xmkn kek ni..huhuhuhuhuhuhuhu....
ehehe..biasa mkn kek ni ye.. saya je lah yg jakun kot, 1st time buat n 1st time mkn iyer ^^
perempuanku,
maklumat tambahan, jgn lupa ayak tepung dulu. nak afdhal 2 ke 3 kali.
lepas ni boleh buat 'kek kegigihan' lg..
mak aku ada ajar few tips and tricks supaya kita boleh pendekkan duration buat kek ye.
at least, bila kita start buat kek time buletin utama jam 8, jam 9 kita dah siap.
bukan kita start time buletin utama, night line pun tak siap-siap lg.
wink.
beat the time~ ha ha ha.
awek ku.. kamu telah mengantoikan ketidak terror'an ku memasak.. ahaha.. tapi aku mmg terkedek-kedek masak kek kegigihan nie.. Moga kiter leh improve lg lain kali ^^
aduhh lapaq la tgk. mcm sedap. kak, buatkan satu
nampak enaknye kek kamu...wat lagi..pastu invite ktorg dtg abeskan..hehe
ha ha ha.
kata cikgu garang kan?
takpe, lepas ni dah terror dah!
mau buat kek lapis sarawak.
ada berani??
wa, kek sgt cantek ;)....sayang nak makang =P
@sharul.. 1 je?? tempah lah byk sket..baru lah trill akak nk buatkan..ahahaha
@pzah.. ok2.. biler skill i dh mantop.. i panggil korang melantak kek i ye..hihi
@syira.. kek sarawak?? lapisan die lagi nipis, uiii..tak berani lah i..tapi kalau u nak buat, i tgk, boleh je ^^
@shida...ahaha..memang sayang nak mkn, lagi pulak penat nk masak iyer..tapi takkan nak frame kan.. jadi, i sedekah je kat budak klas. peasaan nyer lebih enak ^.^
Post a Comment