Friday, April 23, 2010

...Exam ku yang aneh...


Pengalaman sambung blajar nie sedikit berlainan dari masa degree dulu.. banyak homework yang memerlukan critical thinking dan bagi orang technical yang tetiba gatal-gatal nak blajar about business memang mencabar.. rasanyer otakku separa kejong dibuatnyer..hukhuk.. ye lah, sebab skang ni on one subjek, lecturer hanyer akan mengajar XYZ je kerana kebanyakan budak-budak lain dah tau ABC (basic) about the subjek. Maka selaku pelajar terpencil, sokmo lah saya terkebil-kebil bak koala di dalam kelas itu.. Namun takpe, akan ku gagahi juge berada di dalam kelas ini sebab saya sendiri yang memilih untuk berada di sini..A price to pay to be unique  ^_^


ok ok, kembali kepada tajuk asal. sebenarnyer semalam saya sepatotnyer perlu duduki paper Marketing, tapi bile masuk je klas dengan rasa tak sabar untuk meluahkan semua ilmu didada.. Lecturer kami plak datang untuk meluahkan rasa tidak puas hati beliau atas result test 1 kami yang mana 1kelas fail.. giler tragis statement beliau nih.. jadi bagi mengelakkan lebih ramai fail subjek ini sebab markah lulus 65 ye rakan-rakan.. Maka, lecturer telah decide untuk bagi soalan exam kami je pada hari itu. Then bawa balek, jawab kat umah, isnin depan sebelum 5petang antar...wahhhh.....penat je saya bersengkang mata stay up sehari sebelum exam @_@ *dalam hati lega gak sebenarnyer sebab leh bawak balek.. 1st time nih buat take home final exam, bukan quiz tau.. tapi tak lega juga sebab isnin pagi saya ade paper Ekonomi pulak.. makne nyer, tak cukup mata gak la nak baca buku nih..huhu..Chayo yana!! T_T


Ni baru satu contoh cara saya exam, ade lagi contoh exam saya yang tak berapa nak normal untuk pengetahuan korang ^.^

Pada paper lepas, lecturer saya telah mengeluarkan idea yang aneh untuk menjawab paper beliau..Biasa dengar open book test kan, tapi lecturer ni nak buat open Journal test..Apekah?! Beliau bagitau kami untuk mencari sebanyak mungkin journal berkaitan silibus yang kami belajar, then ingat point-point penting. Pada hari peperiksaan, kami perlu buat citation dari journal yang dibaca dalam jawapan kami..Serius belambak Journal dalam alam maya nih, yang mane 1 beliau mahu nih? bab ape yang masuk pon tak tau  T_T  namun, bagi melengkapkan pakej kegusaran hati ini, beliau juge menambah syarat, kalau takde 1 citation pon pada setiap soalan, markah akan ditolak, & bagi tiap soalan, jawapan kami hendaklah ditulis dalam 4 pages..kurang atau lebih page, tolak markah juge.. Soalan yang akmi perlu jawab 5soalan. jadi campur tolak darab bahagi, jawapan yang perlu kami tulis hendaklah dalam 20pages..fuyooo, memang tulisan saya font 20 & double spacing lah untuk paper itu.. Sangat  horarr~~


Tapi, tak sume lecturer saya scary, ade gak yang lucu.. contoh nyer sorang lecturer ni.. Masa pertengahan sem, die bagitau kami "Minggu depan test 1 ye".. Then pada hari berkenaan, kami duk diam je lah membaca buku sampai saat-saat akhir dapat soalan kan..pastu tup tup bile cik lecturer masuk..die berkata "Nape senyap sangat nih, ade test ke??" mendengarkan pertanyaan encik ni, kening kami bercantum.. lantas ketua kelas pon menjawab dengan penoh kepantasan "Takde lah Doctor, kami saje je baca buku ni..mengisi masa lapang" *sambil sengih sumbing, dlm hati memuji kepandaian lecturer kami memerli..huhu.. Mendengarkan jawapan kami, encik Lecturer tersengih je sambil membuka buku seperti biasa dan berkata "Ok, buka muka surat 123, hari ni kiter akan blajar tentang Stock Market" tang sini, kening kami memang serius bercantum dengan lebih dahsyat.. rupe-rupenyer beliau memang percaya alasan kami membaca buku pada masa tu dan beliau totally lupe about test yang die cakap minggu lepas..dan sampai ujung sem beliau masih tak ingat nak buat test 1, terus wat final exam je..ahaha..kiut..Pada hari final exam plak, kami dikejutkan lagi dengan SMS beliau. "Your final exam is Cancle, Please submit your critic on a journal by this week".. Apekah?! serius ke xde exam?! selidik punyer selidik, beliau lupe nak buat paper final sampai hari exam, jadi ganti ngan assignment...ahahaha..serius, lecturer ini memang lucu lah..tak pernah ku jumpe lecture seSempoi beliau..


Overall, being here, in the class, I must always be prepare with any suprises.. kalau tak ready, saya mungkin leh kene heart attact..uhuhu. Anyway, isnin nie paper terakhir saya..gembira nyer..wiiii~~~



Enjoy~~~ d[^_^]b

18 comments:

Sharul Ezham Rosli said...

makk aii thw whole class fail. cmni ni. kalo final nnt cmne? boleh bwk balik jugak ke. haha.

btw, some lecturer yg baik boleh la cmni. kalo yg gile strict abih la.

ta aci la exam ganti ngan siignment. best2.

mine for pass is 75. lagi scary doe.

cik ct payung said...

very entertaining (bleh ke camtu?) entry. sangat suke baca! cik liana, good luck on the rest of the papers. (",)V

III bDkNaKaL III said...

wah..gler sempoi for the last story....dahsat tol lecturer mu yana!yup..u've to be prepare for coming surprises...ha²...

Lyn Yusoff said...

all the best dear.. :D

liyana said...

@sharul.. ko sekolah ape nih markah lulus tinggi bonar?? huhuhu


@cik ct payung.. benar kah?? enter luahan perasaan je nih.. sebab tu perenggan panjang2..ihihi


@bdNakal.. mmg sempoi tahap gaban lecturer aku tuh.. die siap penah kuarkan statement, 'I don't like test & exam sebab tu I selalu lupe exam'..ahahahaha


@kak lyn.. thanks kak cyg ^_^

sebelas said...

perhh biar betul lecturer nie..apa yang dia ingat erk :D

http://nomborsebelas.blogspot.com/

Sharul Ezham Rosli said...

aku skolah kat kg je. hihi. n fyi, if i got one subject fail total result will FAIL. huuuuu. n kene retake balik class n exam.

adrenalin said...

kalaulah, kalaulah final aku pon camni juga, masyaallah, bahgia lah. ada plak bleh lupa buat soklan? damn cute lah.
neway, gudluck ea. for ur study, i meant. :)

liyana said...

@sebelas.. die ingat project paper die je kot..lecturer kan byk research jadi paper kami nie ape lah sgt.. ^^


@sharul.. mcm sekolah MAS je.. dahsyat

liyana said...

@adrenalin.. aku pon xsangka akan ketemu lecturer seCute beliau..maka kamu berdoalah byk2 moga bertemu ngan lecturer sebegini ^_^

dill said...

ade ujian ahad ni. tolong doakan kite gok :(

~Ainnur~ said...

haha sempoi btul,hihi..
paperku start 30hb,sob2..

adrenalin said...

haha..ya, ya, aminnnnn ^_^

liyana said...

@dill...ujian ape?? ok ok..akan ku doa kan kamu lulus with flying colours k ^^

@ainnur...lambat nyer paper kamu.. kiter lain uni ke??same kan?! ahahaha


@adrenalin.. amin *sambil meraut kedua tapak tgn ke wajah ku yg mulus..ahahaha

Liza said...

good luck, Insyallah...mesti pass with flying colours punyer!

liyana said...

thanks a lot kak liza ^_^

adrenalin said...

ouwh, mulus?
=_='
hahahaha...
amin again..(*mukaku pon mulus juga! lalala~)

sophie said...

lec sempoi! hehehe..gewdlucx exam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...