Friday, July 22, 2011

...Kenapa perlu jadi jutawan?...

Pernahkah anda terfikir untuk menjadi jutawan satu hari nanti? mengikut firasat saya, mesti anda pernah terfikir, hatta sekali seumur hidup...


Tapi persoalannya, kenapa kita perlu jadi jutawan? salah ke tak jadi jutawan??

Pada saya, dapat achieve financially independent pon dah dikira ok sebenarnya. Dan bila tak kaya sangat ni, saya rasa, kita tak perlu dah nak bersusah-payah upah pak guard untuk berjaga depan rumah 24jam, tulis wasiat pun pendek je, kurang sakit kepala, kurang sakit jantung, rambut banyak, hati tenang..Setuju??

Namun, selepas ditimbang-tara, selain daripada himpunan kebaikan yang dikumpulkan, dan alasan cliché "untuk membantu keluarga", saya rasa, saya lupa satu perkara...

Set a goal to become a millionaire for what it makes of you to achieve it.


Do it for the skills you have to learn and the person you have to become. Do it for what you end up knowing about the marketplace, what you’ll learn about the management of time and working with people. Do it for the ability of discovering how to keep your ego in check. For what you have to learn about being benevolent. Being kind as well as being strong. What you have to learn about society and business and government and taxes and becoming an accomplished person to reach the status of millionaire.


All that you have learned and all that you’ve become to reach the status of millionaire is what’s valuable. Not the million dollars.


If you can do it that way, then once you become a millionaire, you can give all the money away. Because it’s not the money that’s really important. What’s important is the person you have become.


 (Jim Rohn, page 20 of Conversations with Millionaires)

Perjuangan untuk menjadi jutawan juga satu proses pembelajaran! A way to grow!


Perjalanan untuk menjadi jutawan bukan sehari dua, mahupon sekelip mata. Jadi, jika kita merasakan pembangunan diri itu penting, ayuh kita merealisasikan impian kita ini melalui usaha dan penat jerih kita sendiri, agar kejayaan ini lebih manis :)


“Men are anxious to improve their circumstances, but are unwilling to improve themselves; they therefore remain bound.” – James Allen

Walau kita dapat hidup 100tahun sekali pon, adakah kita benar-benar perlukan 10 @ 100 juta ni?

Maka, duit bukan misi utama kita! tapi pelajaran dan pengalaman yang kita cari. Jadi ayuh kita buat anjakan paradigma! Kita layak untuk menjadi orang muda yang kaya ilmu di dada.

Setiap kejayaan besar bermula dengan langkah-langkah kecil. Oleh itu, apa kata kita mulakan dengan e-book Mentor Jutawan untuk panduan penyusunan strategi pengurusan kewangan anda yang lebih berjaya.

Ketahui Rahsia Kejayaan 8 Jutawan Hari Ini!

Gambate~~~ d[^_^]b

2 comments:

Cute Girl said...

ade kawan fb kita ckp salah,dia kata duit bukan boleh bawak sampai ke kubur lain org lain pendapatkan

liyana said...

hurm..mungkin kawan awak tak baca artical ni secara keseluruhan. (yg saya tulis in malay & qoute in english).

saya rasa kita semua tahu duit tak boleh bawak ke kubur, jadi saya cadangkan kita capai status millionaire ini atas dasar ilmu. itu saja. sekian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...