Monday, February 22, 2010

...Korang PERASAN tak??...

Saya ulang skali lagi, korang perasan tak? perasan ape??

Perasan tak saya SELALU buat spelling error??? T_T



Sebenar nyer, saya perasan je yang saya ni selalu buat kesalahan ejaan.. Lebih-lebih lagi words english..memang cam haram lah saya mengeja. jadi dengan rendah hati, saya mengaku saya tak pernah join spelling B or C di sekolah dulu.huhu..tau dah mesti kalah.. sebelum orang sedar saya tak pandai mengeja, baik tak yah masuk bertanding.. masuk pertandingan congak matematik lebih bergaya  *cover kekurangan diri  T_T


Rasanyer bab tak masuk spelling B ni tak lah heran sangat sebab saya sedar, sejak dari dulu lagi saya memang tak pandai mengeja... Namun pulang ke kampung hari tu, adik ku fizah yang bijak bestari, bakal doktor mithali, dan semestinyer idola ku, telah mengutarakan kekurangan diri ini kembali..


adik: anna, mung ingat tak masa mung darjah 3 dulu, mung tanyer aku macam mane nak eja umbrella? *mung = kamu
saya: eh, ade eh.. entah lah, tak ingat.. emm.. sebab memang dari dulu aku selalu tanyer orang bile tak reti mengeja..hehe *sengih sumbing
adik: tu lah, dulu mmg aku pelik masa mung tanyer tu, sebab aku terpikir, sape yang darjah 1 & sape yang darjah 3 sebenar nyer ni.. tapi skang aku dah tau nape mung tanyer macam tu..
saya: nape?? salah ke tanyer orang macam mane nak eja?? bukan ke tu biasa je ke untuk orang tak pandai mengeja??
adik: memang tak salah tanyer orang kalau tak pandai eja. tapi kalau kerap sangat tanyer ejaan mudah sampai dewasa, itu yang pelik..
saya: ohh.. pelik ye. hurm.. minggu lepas aku baru tanyer faiz eja kasut boot macam mane..hahaha
adik: sebenar nyer, iyer bukan ketidak bolehan mengeja biasa tapi sebenar nyer iyer satu medical condition..
saya: heh.. penyakit ke?? kronik ke?? makne nyer aku cacat ke??  *muka tak memang tak bley blah masa ni.sbb tak dapat menerima hakikat di dignose berpenyakit..
adik: Bukan penyakit tapi anggap lah macam kekurangan secara medical. sebab mung bukan suke-suke bodoh spelling, tapi memang mung tak capable untuk mengeja dengan baik. Namun kekurangan ni bukan ditahap kronik untuk mung sebab mung berjaya abiskan sekolah.
saya: wahhh.. hebat nyer mung.. penyakit aku yang kecil ni pon mung leh sedar..tapi kan, ape nama penyakit ni? *masih belum dapat beza medical condition ngan penyakit..huhu
adik: medical condition ni nama nyer Dyslexia. Jangan risau, mung bukan tahap cacat.. & dari kajian, setahu aku Dyslexia biasanya affect pada kemahiran mengeja, membaca & mengira seseorang. tapi untuk kes mung, aku masih keliru macam mane mung leh abis kan degree engineering dengan ade nyer Dyslexia ni.. mungkin ade exception.
saya: wuuu.. aku jadi bahan kajian mung lah ni..emm, nampak nyer aku pon nak start mengkaji gak lah  T_T


Jadi meh saya share sedikit definisi mudah Dyslexia yang saya jumpai:

Dyslexia is not due to lack of intelligence, it’s a lack of access. It’s like, if you’re dyslexic, you have all the information you need, but find it harder to process.”  -Orlando Bloom-


Dan antara tanda-tanda mereka yang mengalami Dyslexia yang berjaya saya curik dari web ialah:
  • Slow or inaccurate reading.
  • Very poor spelling
  • Difficulty reading out loud, reads word in the wrong order, skips words and sometimes says a word similar to another word
  • Difficulty associating individual words with their correct meanings
  • Difficulty with time keeping and concept of time, when doing certain task
  • Difficulty with organization skills
  • Difficulty comprehending rapid instructions, following more than one command at a time or remembering the sequence of things
  • Children with dyslexia may fail to see (and occasionally to hear) similarities and differences in letters and words, may not recognize the spacing that organizes letters into separate words, and may be unable to sound out the pronunciation of an unfamiliar word.
  • One major misconceptions of dyslexia is writing words backwards or letters move when reading.
  • Common signs: Sentence appears to have one or two unrelated words. In the places of other words (what: want, say: saw, help: held, run: fun, fell: fall, to: too, etc)


Menurut kajian, punca-punca kejadian yang tidak diingini ini berlaku maybe due to gene on the short arm of chromosome #6. *hurm, masa blajar biology dulu cikgu tak pernah highligth lak kromosom ke-6 ni, yang saya tau kromosom XY (laki), XX (pempuan) dan kromosom ke-21 punca down sindrom.. tapi penyakit sendiri tak sempat pula nak blajar T_T


hurm.. tapi kan, rasa nyer point kromosom ni ok lagi kalau nak compare ngan fakta boleh tahan lucu ni :

In addition to unique brain architecture, people with dyslexia have unusual "wiring". Neurons are found in unusual places in the brain, and are not as neatly ordered as in non-dyslexic brains. -Bright Solutions for Dyslexia, Inc.-


Kalau lah pihak SBP bace statement ni, saya rasa lepas ni bukan takat x-ray tulang rusuk je yang diorg mintak untuk masuk sekolah, salinan MRI pon entah-entah diorang nak..ahaha


Andai kata korang pon rasa macam ade tanda-tanda menghidap dyslexic juga, jangan patah semangat, sebab ramai lagi orang yang berjaya dalam dunia ni turut mengalami masalah yang sama. Contoh mereka-mereka yang tergolong dalam 'geng fail spelling B' kiter ni ialah: William Hewlett (pengasas HP), Steven Spielberg (producer), Henry Ford (pengasas Ford Motor), Michael Faraday (scientist), Alexander Graham Bell (scientist), Tom Cruise (actor) dan ramai lagi.. *sejuk ati nie rasa nyer biler dah berjumpe ngan ramai rakan senasib.. ^_^


Plus, saya rasa ayat ni mungkin juge boleh membantu dalam mengubat hati peng'dyslexic' seluruh dunia:

"Dyslexic people are visual, multi-dimensional thinkers. We are intuitive and highly creative, and excel at hands-on learning. Because we think in pictures, it is sometimes hard for us to understand letters, numbers, symbols, and written words. We can learn to read, write and study efficiently when we use methods geared to our unique learning style."  -Davis Dyslexia Association International-



Walaupon buat masa skang, ubat untuk mengubati dyslexia masih belum diketemui, tapi latihan-latihan minda seperti swimming, horseback-riding, drawing, music dan public-speaking sudah mula diperkenalkan untuk me'reduce' kekurangan diri. Dan kalau korang ade petua orang kampung untuk mengubati diri ini, boleh juge share-share ye  ^_^



Cheers! Everyone is unique~~~ d[^_^]b

p/s:  pisst... jgn bagi tau orang kampung tau.. ni rahsia.. 'sebenar nyer dari dulu lagi, saya hanyer bergantung harap pada jalur merah (spelling ditector) kat kat bawah word ni untuk detect salah ejaan atau tak'. jadi kalau entry lepas ni byk kesalahan ejaan, maafkan lah ye   T_T

13 comments:

Mazuin Mohsein said...

hi liyana, you just ketemukan your uniqueness ke? I ade kawan yang dyslexic masa i kat nz. Dia dah tua la, tapi okay je dia live her life. Dia ada pakai specs tapi i rasa dia ada belajar teknik membaca kut. Hmm anyway kalau memang you dyslexic sampai sekarang pun you okay je dah banyak kejayaan you dah capai kan. so alhamdullilah mudah mudahan more gain for you in the long run. Happy Sewing!~

~Ainnur~ said...

kamu,mcm same je simtom ngan aku..
aku pon asik buke dictionary jek ni,cm aku plak org jepon nak blaja bi..
tp aku rs,penyakit kite ni x kronik kot..term2 engineering yg ssh tu kite lepas,hoho..

dzi said...

hakahakkkk... akhir nya saya tahu kenape sebenar nye ngan diri saya. tq 2 u n ur sister. sume tanda2 tu ade pada saya juga yana. kite same... asik bukak kamus, asik guna 'answer.com', tanya org... MMG SAME!!! hakhakakakakka. nak copy n paste kat my blog lah. bleh ek. :p

*pssttt, tp kite tak cacat kan?! kalau tak bleh parking kat tanda 'kerusi roda'. senang sikit parking ;p

apisz said...

hahahahahahahhaha...patot la asyik tanya je.....papepon, semoga abis master tu ye....

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

oh.. camtu ke? baru tau ni. thanks for the info..

Mrs.Sheikh said...

salam..
tak yh rasa rendah diri ke ape ke.. anak sedara saya pun dislek gak.. org dislek ni lebih berkemahiran dan kdg2 jauh pemikiran juga..

cam liyana, dislek yg mild. berkemahiran dalam jahit menjahit. anugerah kan?? :)

liyana said...

@mazuin... betul.. sy br discover masalah sy ni sbb dr dulu mmg redha je biler bc novel merangkak.. org abis bc dlm 3hari, sy lak 2 mgu br abis walaupon dh berusaha buat OT membaca iyer T_T

tapi tu lah, setiap kekurangan ade kekuatan.. sy bersyukur tuhan amik 1 kebolehan dr sy, tuhan bg blek 10 kebolehan pd saya semula ^_^


@ainnur.. ko jadi juru bahasa lak ke skang?? wahh..hebat..bukak kamus slalu sbb cr perkataan yg mencabar minda xpe lg babe, tu tanda nk menambah vocab.. ^_^


@dzi.. wahh.. sy telah meng'dignose' penyakit org lain gak rupe nyer..huhu.. xpe kak, this is not the end of the world.. jia yo!! hehe.. berkobar ni nk memerangi dyslexic..

ha'ah ek, mungkin kiter kene cube mintak sticker kerusi bulat utk parking.. nanti ruang keter beso sket..hihi
*amik lah.sebarkan penulisan sy ni :)



@apisz.. amin, moga abis master with flying colours.. & ye, akan terus bertanyer banyak lg dimasa depan tanpa segan silu..hehe



@osh.. baca lah lagi kat web.. banyak info ade about dyslexic ni.. nanti share-share ilmu ye :D



@Mrs.sheikh.. betul, walaupon sy sedar sy rendah, sy tak patot rendah diri sbb kekurangan ni ^_^

nway, sy makin gumbira skang sbb selain dr berjaya discover kekuatan lain di balek kekurangan ni, sy jugak discover rakan-rakan pembaca yang sgt mengambil berat n membantu.. terharu T_T

Hazira said...

Hi liyana!
sy baru je follow ur blog and this entry is very interesting! sy pun ad masalah yang sama + sy kadang2 tak boleh bezakan kiri dan kanan. fuh! masa mula2 belajar memandu, selalu je silap bagi signal.. satu lagi, sy tak boleh tangkap bila ada orang yang tolong ejakan untuk sy bila sy menulis.erm.. yg ini tergolong dlm masalah yg sama ke?

anyway, entry kali ini betul2 bagi info pd sy. thanks liyana..

AYUKIRANA said...

oooo..br tau..hehe..tq 4 d useful info :)..
i put yr link in my blog..penah jmpa u kat booth kat s.alam, last yr..time nak beli baby's shoe :)

Mazuin Mohsein said...

alhamdulillah klu u fikir macam tu liyana :D lagi best, dapat 10 lagi ke extra bolehan.

@hazira, i pun kadang kadang kalau nak cakap kanan i cakap kiri, u pun same? tapi masa nak signal2 kereta tu i boleh la tak tersekat masuk kanan signal kiri. >.<

akoo said...

wahh..sume dpt info n aware kekurangan dan kelebihan diri...manusia xperfect...ade yg lebih n ade yg kurang...pape pon kne bersyukur...;)

Norliza said...

alamak yerke? psl kwn aku ckp, dia tegur aku suka salah eja dan suka bertanya, dia kata aku ni mals belajar...

huhuuu rupanya cenggini ek? mmmm so we are unique watttt....

asoarchery said...

sy baru je tbaca ni..

sy klu type sms slau replace 'm' dgn 'w', then 'u' dgn 'n'..xlupe 'p' dgn 'q'..aduyai..so sy mmg tipis nk menang sms tpantas nih hehe..

bila tnye kat abah..abah kate penyakit la tu..o..o..

sy sedih sket la sb keadaan ni..one day i learn bout tis dyslexia thg..n i guess that's the name they gave it..sama ke??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...