Sunday, January 17, 2010

...Soalan Cepu Gangsa...

hurm.. macam tak caya je aku dah sampai takat usia yang menakutkan ni...  eh cop, bukan usia aku yang  menakotkan, tapi orang sekeliling aku yang lebih menyeramkan...huhuhu... xsanggup..

tak sanggup dah rasa nyer nk menjawab soalan mereka-mereka yang terlebih caring kat kiter nih... tapi nak buat macam mane, they just can stand to see us happy single  T_T

Actually, aku xde lah memikirkan sangat soal usia aku nih, as aku sendiri pon tak ingat umur aku brape sebenarnyer... ahaha  *ayat jaga hati sendiri

tapi bile semua orang asyiklah mengutarakan soalan yang sama berulang kali tanpa henti, harus lah aku terfikir gak akhir nyer... hurm... rasa macam nak rakam je jawapan gune kaset recorder untuk soalan cepu gangsa diorang nih, tapi boleh kah???

emm..lantak lah boleh ke tak rakam jawapan, yang penting aku nak rakam jawapan cepu gangsa tu kat sini... korang layan je lah ye..*aku tau korang memang best  ^_^

soalan 1: 'tahun ni, umor kamu dah brape?'
aku: '25tahun.. nape? nak bagi 25 bijik adiah ke??  trimas trimas'

soalan 2: 'dah ade calon ke blum ni?'
aku: 'calon ape? calon suami ke calon bapak mertua ni?? carikan lah calon nyer,jangan lupe carikan calon sponsor skali ye..ehehe'

soalan 3: 'bile nk lansung ni?'
aku: 'lansung??...serius aku lansung tak tau ape majlis yang perlu dilansungkan ni...' *sambil buat-buat berlari anak ke dapur

soalan 4: 'ko ni memilih sangat ke?'
aku: 'mesti lah nak pilih bai.  sunkies kat jusco pon kalau boleh kiter nak belek satu-satu.. walhal nak beli sebijik je.. ini kan pulak calon suami.. harus lah memilih, supaya tidak punah ditengah jalan..  ^_^ '

soalan 5: 'takkan nak tunggu anak Dato' meminang baru nak kawen?'
aku: 'ade ke anak Dato' nk kat aku??  alah, cucu datuk pon boleh la babe.. janji cukup solat, setel..'  *1-1 nyer jawapan ku yang penoh keimanan.hihi

soalan 6: 'tunggu ape lagi ni?? tak yah buat grand-grand, biasa-biasa je, asalkan kawen..'
aku: 'ye..memang tak nak wat grand pon.. kalau boleh nak buat akad nikah je.. tapi kalau dah nama nyer majlis sekali seumur idup... tak kan tak nak buat majlis yang sempurna.. Perfect CEREMONY comes with Perfect MONEY... lebih-lebih lagi skang ni, kos catering, kanopi, pelamin, hantaran, kad jemputan dan tak logik skali door gift berbeg-beg..Duit mana mau cari??. huhu.. doulu-doulu ingat lagi, kad jemputan kertas A4 lipat 4 je.. then lg best, orang bagi telur berbalut tisu merah yang diikat persis bakul je.. chomel dan jimat kan... tapi skang....  T_T ' *Boleh ke aku nak menabung nie?? macam tak caya je..sungguh aku bukan spesis yang menabung.. T_T  nangis lg

soalan 7: 'kawen cepat untung, leh timang anak cepat.. nanti dah tua, anak dah besar..ko tak nak ke?'
aku: 'advance dowh soalan ko ni... alahai, susah nyer nak jawab.. emmm.. tak kisah lah timang anak cepat or lambat.. janji bila tiba masa nyer menimang cahaya mata, ilmu keibuan dah penuh di dada.. aku taknak nanti orang mengata, 'buat anak je pandai, jage anak tak pandai!'.horrar ye..'


ok.. cukup di sini sahaja perbincangan kiter.. dah tak larat nak pikir jawapan soalan yang seada dengan nyer lagi... sebab masalah aku tetap sama...

Mana mau cari calon suami beriman nie???  Kuantiti lelaki berkualiti dah hampir pupus skang nie   T_T

*agak-agak nye, ade tak yang nak antar resume kat aku skang nie?? ahaha..abaikan 



gambar hiasan: cahaya mata saya


p/s: kalau ade yang nak join geng ropol-ropol aku ni or ade yang nak berkongsi soalan cepu gangsa yang lebih hebat lagi... just join at the comment area ye..Zass~~~ d[^_^]b

11 comments:

She is a Bubble Machine said...

babe saya doakan kamu berjumpa dengan lelaki yang memandang kamu seorang saja dengan ikhlas dan sepenuh hati.

btw i've made a special entry utk kamu. thanks for today even tak sure pon tapi nak tulis jugak lol. Ok sila baca skrg.

~Ainnur~ said...

soklan cepu gangse ye?
jwpn aku: ha?ha? dan cabutzzzz..
hoho..

~rukia_kuchiki said...

well written. like it ^^

liyana said...

@babe... amin... aku pon doa begitu pada mu, babe ;)


@ainnur... part ha? ha? ko tu aku setuju..Lol


@rukia_kuchiki... penulisan sempoi kanak-kanak riang saje .. ehehe *tak ngaku berusia lg tuh ^_^

cik syahira said...

geli geli dowh entri kali ni. hik hik. pape pun aku paling suka part bungkus telur pakai tisu merah tu. sentimental sey..

liyana said...

leh.. geli konon.. aku nak jawab soklan diorg nie lg geli ok... ahaha.. aku pon suke door gift telur bersalut tisu itu.. ko kawen nanti wat macam tue je k.. gerenti aku puji sampai syurga..Lol

khairolghani said...

aku rilek je guna A4 lipat 4 bagi kat orang2 Felda aku..haha..bekas telur pun mak aku buat sendiri je,guna surat kabar..tak yah grand2,yang penting perfect..grand2 lepas tu cerai sama juga..

Norliza said...

hahah aku pun tanya soklan yang sama...basic question!..keh keh...jgn mareee jwb ngan iklas ya...


-sekoci-norlie-

ザ-sylver-shooter said...

skang mana lg susah? laki nk cari bkl isteri ke? pompuan nk cari bkl suami?

liyana said...

@kay... clap clap clap buat mak ko yang creative ^_^


@sekocinorlie.. hang dah kawen, selamat lah dr segala tomahan soklan nie.. xaci T_T


@sylver-shooter... mesti lah nk cr bakal suami lg susah.. baru lah tampak aku menyokong artikel aku sendiri..ehehhe

apisz said...

abaikan~~~lalalala

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...