Saturday, August 29, 2009

...Bukan kad biasa...

choop.. emm..kalau kiter tukar mood entry blog kali nie aci x?? aci kan.ihiks

Sbnr nyer cik terompah br je dpt kad matrik. Maka, harus lah beria. Setelah 2 bulan jd student Uni, akhirnyer cik terompah rajin jugak membuat kad matrik.. Ingat kan nk tgu dekat2 final exam, tak pon budget nk tgu muke cekung sket persis model br g buat.. tp alih2 pipi xturun2 pon.. makin menembam ade lah.apekah? berangan xagak2..hikhik.. Lantas, perlu lah redha' menerime hakikat.. pergi lah aku membuat kad matrik beberapa hari lalu..sobsobsob

Dok belek2 kad matrik ni, rs cam byk lak kisah disebalik tabir sblm mendptkan iyer.. Jd rs nyer, mahulah dikongsi walaupon korg was-was akan perkongsiaan ini.ihiks :D


ayuh kiter mulakan penceritaan.. bukan slalu nk b'cerita kan.. korg plak jgn lupe berlakon membaca dgn beria nyer ye :)

sblm sambung blajar ari tu, aku hanyer lah seorg minah kilang yg menyumbang pd ekonomi negara. Tp cita2 xpenah nk kalah. Lalu, cik terompah tlh memohon utk sambung blajar dlm course MBA. Lantas, xlame lpas tu aku telah dipanggil utk interview kemasukan baru.. Yay!

Di hari temuduga, cik terompah melangkah dgn segak nyer. walaupon poket penoh habuk, baju kurung xb'iron, snikers xberbasuh, namun muka tetap maintain. Berkaliber.. keyakinan itu penting, ok. ahaks

Lulus je temuduga, maka bermula lah pertempuran seterusnyer... hari pendaftaran..

huhu.haru biru idup ku masa pendaftaran nih. Disebabkan terpaksa b'kerja di hari pendaftaran yg ditetapkan, jd terpaksalah daftar manually. berlari lah ke setiap deparment sndr menguruskan nyer. Tp bab berlari tu ok lg, ade yg lebih thrill. Aku berlari tanpa duit sesen pon. Walau bagai mana pun, mcm biasa, muke tetap yakin, b'bekal'n surat tawaran g lah aku ke pjbt pendaftar.

terompah: 'kak, sy nk daftar student br blh?'
pendaftar: 'blh. bg salinan surat tawaran, ikrar pelajar yg dh di'sign' & resit pembayaran ye'
terompah: 'sume ade, tp resit je xde. sy bayar ansur2 boleh x kak? sblm final exam sy pasti abis byr sbb nk masuk exam kan' *sengih sumbing cover salah
pendaftar: 'eh, mane boleh. awk kene abis byr dulu br boleh masuk kelas. kalau xbayar. awk xleh belajar.'
terompah: 'tp kak, sy bukan xnk byr. sy nk bayar ansur2 je. xmampu nk byr sume skang. '
pendaftar: 'xleh.xleh. awk kene byr dulu jgak. sy xleh procide dgn pendaftaran awak ni'
terompah: 'tp kak, kalau sy dh jd student, celah mane je sy leh lari kalau xbyr. sy mmg kene byr jugak. tolong lah bg special case. mmg xmampu skang' *muke abis sedih ni bg meraih undi simpati
pendaftar: 'xboleh. awk kene langsai kan yuran dl. awk xbaca surat tawaran ke...bla..bla..bla..' *muke xleh blah

cik terompah makin tertekan dan serabai mendgr bebelan.. sampai lah terdgr 1 bunyi dr org yg dok beratur dibelakang aku yg turut mahu mendaftar...

pakcik: 'Dik, nk daftar x nih?'

lantas, cik terompah berpaling serta-merta sambil bercekak pinggang. muke dh kembang semangkuk masa nih, dpt lak soklan cepumas. haisyooo

terompah: 'pakcik, sy bukan xnk daftar. tp sy xde duit nk daftar..' *mata dh merah2 ni menahan perasaan..
pakcik: 'brape lg xcukup?'
terompah: 'seribu' *jwb tanpa pikir panjang
pakcik: 'ok. agak2 biler awk boleh byr balek?'
terompah: 'byr balek?? ' *terpinga2

pakcik serabut melihat aku, langsung terus menghitung

pakcik: '1,2,3,4,5..........20. nah! kamu amik duit nih. biler dh ade duit nanti kamu byr balek.'

cik terompah hanyer mampu nganga.. haa?! tp serius, xt'pikir lak nk menolak pelawaan die ms tue sbb mmg terdesak. lalu..

terompah: betul ke ni pakcik? xpe ke? yakin ke nk bg sy hutang? nk kene sain agreement ke? or pakcik nk salinan ic sy ke?..'
pakcik: 'xpe la. Biar tuhan jd saksi!'
terompah: 'serious ke pakcik?' *nganga lg sbb mcm xcaye ade org nk bantu
pakcik: 'xpe2.. kamu ambil kad uncle ni. biler cukup bulan ade gaji, ade duit. kamu byr lah balek ye. Skang kamu siapkan pendaftaran ni dl..'
terompah: 'terima kasih pakcik. terima kasih sgt9..' *mmg xtau nk ckp ape selain TQ.xmalu sungguh..hihi

dgn pantas & riang skali aku g buat pembayaran di bendahari sambil mengerling n senyum lebar kat akak td.

pendaftar: 'encik, kalau encik perlu kan detail student td kalau die xbyr, encik mintak je ngan sy'

peghh..menyirap je aku dgr.. nasib baik pakcik td geleng je. ckp xpe lah. kalau x, mau bertegang leher lg aku kat situ..huhu.. tp sungguh.. mmg mcm xcaye. ade lg org sebaik ni.. cukup bulan lepas, aku msg semula pakcik berkenaan.

terompah: 'pakcik, sy bank-in kat pakcik separuh dulu boleh? xcukup duit lg. bulan depan, sy byr separuh lg ye'
pakcik: 'oo..terime kasih lah sbb dh byr. tp rs nyer, xpe lah separuh lg tuh. anggap lah iyer sedekah uncle utk kamu blajar k. jgn lupe blajar rajin2'
terompah:*nganga lg buat kali ketiga. 'Terima kasih byk99 pakcik!!!'

sungguh tak sangka. Harap nyer, byk lah pahala yg pakcik ini dpt hasil dr sumbangan ikhlas beliau. Hukhuk..terharu



moral nyer di sini, kepada semua yg berniat baik dlm mencapai sesuatu tujuan yg baik juge. percaya lah, rezeki tuhan ade dimana sj. yg penting usaha k d[^_^]b

28 comments:

Cucu Opah said...

Bila dah claim duit yuran sempena SKS, dapat 2.7 lak tu.


Hmmm. ada baiknya jika engko belanja aku makan pizza hut minggu depan.

deal.


terima kaseh dengan pelawaan ko itu.

~Ainnur~ said...

hu,penuh liku2 kehidupan,he..
aku pon xcukup cik terompah,aku byr ansur2 kt pakwe ku..
same la kite..

~0~ said...

bestla...baik sungguh uncle tue...

apepun memang ramai akak-akak kaunter kerek gitue....nyampah aku

Atiqah said...

wah ...bagisnye pkck tu...mudahan Allah terima amalnya dan juga amal kita..amin

kHaiRuLDiN said...

sure ke itu pakcik? atau 'someone' yg dihantar?? hehe kidding!~

pinkyfrogshop said...

Selamat belajar ye liyana...Moga lebih tabah hadapi dugaan mendatang. Dolu akak sambung kat Itm pon tercungap juge nak membayar..Tp itm paling murah fees master...U lain lagik cekik darah.

liyana said...

@cucu opah.. ko mmg, seharus nyer d'kategori'n under org xtau malu lansung..hahaha.. tp kalau pizza mini jelly tu ko nk x? sdap gak. rs chewing gum :D

@ainnur.. huntang ngan pakwe xpe. agak2 xcukup duit gak nk bayar, leh diskaun ms hantaran..ahaha

@~O~... tu bukan tahap kerek, tp tahap cerek dh tue..huhu..sabar yana, sabar..

@atiqah..mudah2an.. amin

@khairuldin..someone?? entah lah.. tp aku tgk kaki die jejak tanah..ahahaha

@pinkyfrogshop.. Thanks akak.. agak2 terdesak nk bayar yuran lg pasni, gaduh lg ngan akak tu kan..hihi

c a b b i e n a said...

xsangka masih ada org yg baik hati kan...
murah rezeki pakcik tu...
belajar rajin2 yeee...

adila cutie-home said...

cite benar ke niee?? hehehee.. coz x caya ada lagi org sebaik itu..

moga lagi bertambah murah la rezeki pakcik tuh.. aminnn..

liyana said...

@cabbiena.. emm. setuju. pelik tp benar.. ade lg org baik dlm dunia nie :) n yeah..pasti blajar rajin2..


@adila... benar la kak oi. tipu dosa.. walaupon muka sy ni mcm penipu, tp kali ni mmg xtipu..hihi..

amin..moga murah rezeki die :)

faridajir said...

cool uncle

liyana said...

harap lebih ramai cool uncle lpas nie :D

~Ainnur~ said...

hamboi,nk cut dr antaran?huhu..
tp,nmpk ler aku xcukup duit sb borosss,huhu..

liyana said...

same lah kiter..harus lah berubah..hukhuk.. br leh kumpul wang sebukit :D

ShaMytO said...

aku terkesima membace cerita ini...
pak cik tu duk mane?
meh kenal kan kat aku..
hahaha *gelak jahat*

Ichi said...

SubhanaAllah..Murah la rezeki pakcik tu. Derma ikhlas kepade org menuntut ilmu tu sgt besar pahalenye.

liyana said...

@shamyto... haisyoo..aku pon masih dlm keadaan trauma la babe.. trauma tetibe ade nk bg duit..haha.. n pakcik tu dok shah alam ni je.. meh2 aku kenalkan. leh jd saksi ko kawen nanti..hihi

@ichi.. amin... besar pahala pakcik tuh. harap ramai lah contohi :)

dzi said...

sungguh mulia hati seorang pakcik bernama uncle itu. harap cik terom tak lupakan jasa baek pakcik uncle. jahitkan cover tuk kereta pakcik uncle ker, jahitkan beg buat pakcik uncle guna pegi surau ker, atau ape2 sahaja buat pakcik uncle.

*masih wujud manusia berhati mulia kann...

alhamduillah. rezki cik terom

yash aka yasha said...

cool!!

x sangka ada lagi org sebaik pakcik tu.. T__T

sickchild said...

perghhh gila best wohhhhh.
free je dpt.

ade hikmahnye disebalik kejadian =D

liyana said...

@dzi... betul.. pakcik uncle mmg berhati mulia. yg menerime nyer pon separa ati mulia..hihi.. xnk ketinggalan jugak :D


@yash.. ade2..masih ade


@sickchild.. best mmg best. tp result kene lah the best supaya pakcik xrs membazir sedekah.. hukhuk.. besar tngjwb

Cik Puan Za said...

adehhh..yana..sedeh la pulak CP baca citer ko nih, meleleh lak air idung CP nih..aje terharu bebeno..

liyana said...

haha..kelakar lahkak zack nih.. xpe, asalkan kiter percaya pd tuhan, rezeki sentiasa ada. usaha skit, mesti dpt kan :)

YeMMa said...

first of all tahniah cik terompah kita dpt sambung MBA..cita² ku tuh..tp tertangguh atas sebab yg sama. Apo nak buek..kumpul lg duit dgn cemerlang..tahun depan insyaALLAH!

Utk pakcik tuh, mudah²an rezeki dia bertambah²..awak boley mintak bantuan JAIS tau utk sumbangan sambung belajar.they give sumbangan dlm RM300 jugak..tp tak sure utk anak² selangor je ke ape..but always can try kan? jz buat surat rasmi n submit kat pejabat JAIS..kiranye mcm dpt zakat lah tuh..

Last skali,selamat belajar!! Nanti boley lah mintak notes bile saya dh dpt smbg MBA..hahaha..biasalah,budak Uitm kan mmg cmtuh..

YeMMa said...
This comment has been removed by the author.
IamPrettyHappyThings said...

always lucky liyana...
u r wonderful babe :)

oya@mamahamzah said...

mmm bagusnya liyana ni rajin sambung master... saya pun nak sambg tapi tah bila... saya ni dah kawen dan ada baby... emm tapi hati kuat sgt nak blajar lagi...

emmm lagi satu nak tanya, betul ke masa tu liyana tak cukup duit... sebabnya saya tengok bisnez liyana macam okey jer... bukan dah jadi kaya ker...

hihihi saya just tanya jer... jangan marah lak...

k la selamat hari raya dan maaf zahir batin

good luck in everything u do...

ザ-sylver-shooter said...

wahh.. baeknye pakcik tuh..tp kakak tu jahat gak kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...