Saturday, December 13, 2008

...My mother's amibition will come true...

posTo..pOsto...huhu...(mood emosi: berdebar):sweet_23:

Tora sgt berdebar hari ni..huhu..nape??? sbb mak Tora terime surat yg dah lame di tunggu2..(kepada yg xbrape nk paham..baca entry terdahulu, my mother's ambition)

mcm biase, bangun lambat lg..mood raye haji, mkn daging byk sgt..sup gearbox hari2..tahap kolestrol aku makin memuncak..otak pon dh tepu sbb bekalan oksigen xcukup ekoran gangguan lemak2 disalur darah..(kasi cik tora bertenang jap ye..layan je rapuan ni..hihi)

gosok2 mata cr roti canai kat dapur..ma pon join sekali dgn senyuman..senyum memanjang, sampai aku pon rs kagum..plus, sbb sume gigi ma terpamer xkire gigi palsu or ori..hihi.. dh mushkil sgt, aku pon tanyer la "gumbira sguh ari ni..ayah beli'n ma gelang baru ke?" hehe..suke2 aku je serkap jarang..Ma pon kate " xde lah..betuah ayah ko nk bg gelang..kawen dl pon xdpt seurat emas"...hahaha...Mak ku ini, mcm2..tp tu lah, dh tau xdpt pape dr ayah, tetap kawen jgak..kekal sampai skang..kagum tul org dulu2 ni..perkahwinan diorg everlasting..

huh, terpesong lagi..Pastu aku tanyer lg "dh kalu xdpt emas, ma dpt anak baru ke gumbira sgt ni?? hahahaha" giler jahat scandle aku ni..tp ma pon gelak gak.."giler ke ape..dh 58tahun nk dpt anak baru..tp ma dpt surat br hari ni..surat dr UTP" (senyum lg)

hah?! aku tergamam..oh tidak..biar betul..lempang2 pipi sndr skit..terus g cr surat...

Terpana aku, surat tawaran for postgrad..mcm xcaye je aku dpt sambung master @ UTP.. waduhwaduh.... aku isi borg dl pon main2 sbb nk jage ati ma..lg pon aku adelah last candidate yg hadir for interview diorg..mmg aku 50-50 je bab nk future study ni.. coz aku sedar, I wasn't genius and brilliant like my other siblings..antara sume, aku je yg xdpt straight A's for upsr, pmr or spm. n aku je yg xdpt masuk sekolah sains like others..masuk mrsm form4 pon nasib baik je..other sibling sume study dgn snang ati gune scholar, aku gune loan je..org lain glamour kat sekolah sbb dpt pingat n anugerah, aku glamour kan diri sendiri sbb kene rotan..(byk lg burok nyer aku kat sek..tp biar lah rahsia) hoho.. kalu ade percalonan ank plg nakal, aku leh menang kot..tp bukan kategori ank yg bijaksana..

aku sbnrnyer, dlm dilema lg ms bace surat tu..sbb aku dh berangan nk join apprentice with MERZ kat pekan bulan depan...aku berusaha keras nk join kilang keter tu... I love CARS a lot..they r sexy...huhu..

tp belum aku abis pikir, mak aku dh kater "masuk bulan januari nanti kan..lepas ma antar faiz masuk sekolah, kami g antar yana plak..lalu KL lg dekat kan?!"...Pergh..jadual dh disusun...peta jalan pon dh dirangka..paling xtahan, ahli rombongan pon dh dihitung..beria sguh...mmg kene pergi lah ni.. No turning back..terdiam aku jap.. aku abaikan je surat tu.. aku tgk tv sampai lebam..later br aku sms member2 tanyer opinion in sambung blajar..ade yg sokong, n ade yg kater kerje dl lpas tu br sambung part time....huhu..aku kusut

After seharian tgk senyuman kat muke ma xlekang-lekang..aku jd serbe salah plak kalu xg sambung blajar..ma bukan mintak aku bine jambatan emas dr umah ni ke umah nenek..n bukan jugak suruh aku g mencurik ke merompak ke....ma cume mintak aku g sambung blajar n adiah kan ma segulung master je..sbb dl ma sempat abis tingkatan3 je hanye kerana xde duit.. tp aku tetap berat nk tunai kan permintaan ma ni..aku xpenah terpikir pon akan mengambil master in engineering..aku tau engineering ni ssh, degree dl pon sesak nafas aku nk abiskan..hoho..ni ade hati lg nk naik 1 level..oh tidak..

but then, lepas pikir punyer pikir dgn akal yg waras..aku berjaya membuat keputusan... iaitu, aku akan sambung blajar.. huhu...for the sake of you, mum...takde alasan lain..hanye sbb ma.. ma ade kate ma nk sgt tgk ank ma dpt master kan..I will work hard to graduate with master in 2010.. so..ma, please just be safe and healthy till that day, ok.. nanti kiter bleh amik gmbr konvo 1 family lg sampai xmuat studio =D

kalu lg 2 org adik aku yg bijaksana tu nk meneruskan usaha aku ni sampai Phd..terus kan..aku tumpang gembire sbb kalian wat ma gembire d[^_^]b

p/s: after finish master, aku x rs akan jd lecturer...hehe..biar lah..aku tunaikan hajat ma ikut yg termampu je dl

15 comments:

ARNI YUSNITA AHMAD said...

wah terharunya membaca nih. good luck ye liyana!! good future ahead on u!!

jamz said...

congratz mate!

liyana said...

to arni..terharu ye.emm, xperasan lak part sdih katne...hehe.. mmg berharap future yg lebih baik nanti.thanx

to jamz.. thanx..nanti kiter grad at the same time ye

Attila razmie said...

wahh~!! tahniah sangat2..huhu semoga berjaya k..klu sy mungkin tidak sekuat kamu u teruskan belajar..huhu sy da penat jadi mgkin rasanya stakat ini sahaja u sy tp kamu teruskn berusaha tau..saya doakan~!! =)

liyana said...

thanx atilla.. skang t'jebak blek dlm dilema...

all my loving brothers disagree with all the masters idea..they want me to run n grab my dream for goods..their best word "just do what u want the to do..and lead your life happier..just stop pretending, by doing for others people's dream"

waaa...aku serbe salah... serius.. aku buntu

Anonymous said...

omedetou~~dapat jgk akhirnya..hak3..jadik orang minyak la pasni nmpaknya..kui3

fizah said...

TAHNIAH ANA!!!!!
Pzah stuju mung sambung master!!!

kalo dilema sgt....buat je istikharah...
byk mase lagi nih..
masih blom terlambat ;)

liyana said...

to hafis hadi.. thanks..huhu..org minyak pon org minyak la...

to mc jah..thanx jugak..kalu aku sambung, ko jgn lupe wat Phd lpas ni ye..ahaks

corneamelayu said...

sambung je...dlm keadaan skang kalau kau keje pun blum tentu lagi bleh btahan...silap2 kena berenti...ekonomoney skang ni beb...kalau nak jd lecturer kena ada PhD la skang ni...lain la kalau nak jd lecturer ipts...master dah bleh dah...

liyana said...

oh abg poji..sgt menghargai your advice...bertambah org yg menyokong, sejuk skit ati..xla berdebar sgt nk sambung..xpernah terlintas nk jd lecturer pon ni..sambung blajar pon, just to add up knowledge n get my recognition of education..kepuasan diri sendiri =D

apisz said...

lepak je..shoot gambar lg best..ahaks...buat RM RM RM..pastu kawen..hahaha

liyana said...

kalau la semudah tu mengumpul RM..bagus nyer..hihi

apisz said...

mudah kalau rajin jer..sama cam belajar..terpakse .,dipaksa, sukarela, mana lg afdal dan berjaya? renung2 kan lah wahai cik liyana..

dalam dunia tak semua senang pon..kena usaha gak..

gud luck..dptkan master...huhu..

ku dah taksanggup menanggunng seksa belajar..pedih sengsara antara Harapan dan Kemahuan...

yg paling seksa bila melibatkan org tua sbb diorg hanya tahu, belajar je dapat jd senang seksok..oh, bagus betol kalau kat dunia ni camtu....

malangnya dunia hari ni, hanya byk tipu helah...yg mana pandai cari peluang je terus cemerlang kat dunia yg alpa nih! hehe.. yg belajar tinggi tp nak cari keje, same2 kena bersaing ngn org yg sama ngn kita...ah, bosan betol..

last2, baik wat hal sendiri, cari peluang yg ada.relaks tanpa tekanan..haha...

seposen dari ku cik liyana...kebosanan aku hari ni sgt melampau...

liyana said...

kerje sendiri lg la kene kerje keras..syarikat sndr, untung rugi tanggung sndr..tp tekanan nyer berbeza, utk mmemajukan syrkt sndr bkan syarikat bapak org lain..hoho..baru ade jiwe nk kerja..hihi..

nway, all da best in what ever work that you do..

moga kita success!! yeah

runescape account said...

I like your blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...