Saturday, September 12, 2009

...I learn my lesson...

ohohoh.. moral kepada cerite yg bakal cik terompah share ni sungguh lah byk ye.. membaca lah dgn tabah.. (dlm hati: asyik story morry je, ni blog menjahit ke blog diary?? otak: 2 2 pon blh la babe..hihi :)

k lah, cerite nyer bermula ms cik terompah kecil lg chomel molek.ihiks. sempat lg memuji diri..sila abaikan..hihi

waktu tu usia cik terompah 6 tahun, dan cik terompah merupakan student tadika kemas yg plg kemas antara yg terkemas..haha.. boleh bayangkan tak kekemasan diri ini?? :D

dan seperti di kebanyakan tadika, sebelum berakhirnyer sesi persekolahan, lawatan akan diadakan bg menghiburkan student2 tersyg ni.. dan aktiviti lawatan ini juga turut diadakan oleh tadika kemas cik terompah...

sbg student yg mmg suke bersiar2, harus lah sertai kan.. walaupon kene Q panjang mengikut ketinggian dan berpimpin tgn sblm boleh naik bas, cik terompah tetap tabah menanti giliran. Excited xhingat lah masa ni sbb tempat yg bakal kami pergi pd ms tu adalah pekan johor baru.. walaupon org JB dh muak pusing JB ms tue, tp bg kami kanak2, ia sgt mengujakan..bukan slalu dpt g jalan2 tgk bangunan tinggi2 canggih2 ngan kwn2 kan..Jd ms nie, otak kami tak pikir byk melainkan keseronokan..

Setelah sampai di pekan JB, selain pusing2 town, kami mesti lah melawat tempat2 standard utk kanak2 riang lawati kan..seperti zoo, taman pertanian, muzium..n JB airport..(tulis omputeh sbb mentaliti dulu, kalau naik kapal terbang, mesti nk g over the sea.. xpenah tau pon ade flight domestic.. ihiks.. now u know naif I was at that time ;)

tp nk dijadikan cerite, dok pusing melawat airport tu sampai tingkat 2, tetibe cik terompah terasa amat lah xtahan... xtahan nk buang air kecil.. adeh2.. simpan punyer simpan, xtahan gak..maka nmpk je lambang org botak pakai skirt kat pintu, aku terus berlari sepantas kilat tanpa teragak2 ke dlm kamar kecil itu..

selesai je hajat, cik terompah bukak lah pintu nk kuar... jengjejeng...

pintu xleh bukak...aik, nape ni?? daku cube lg..xleh jugak..sabar, jgn pnik yana, cube lg.. masih xboleh.. hah!! knape?? td tutup senang je.. nape skang xleh bukak ni?? (panik sendiri..huhu)

biase nyer, kunci tandas mcm ni je..

atau mcm ni biase lah jugak tgk...

xpon, plg kaye dulu pon, tombol ni je yg aku penah tgk...

tp kali ni, toilet ni gune tombol pintu ni la...waaa..mcm mane nk gune ni...


tenang2..cube lg..tp tetap xleh.. last skali, dh panik tahap dewa, I just used the method of what most childen will do.. aku sepak n hentak lah pintu sambil jerit sekuat hati mintak tolong dlm toilet yg jarang berpenghuni tu...Tolongggggg!!....

ms ni mmg superb cuak xterkata lah. dh terbayang kene tinggal bas, balik sndr. tp sbb xde duit, kene lah minte sedekah dl kan nk bayar tambang balek. pastu cube flashback alamat n jalan nk balek umah sbb nanti driver bas mesti tanyer umah katne, mcm mane nk g..tp masalah nyer, mane nk ingat..selama ni naik keter mane ingat jln, yg tau main n tdo je atas keter..pastu alamat umah xingat sepenuh nyer, sbb yg plg ingatnyer pon jiran sebelah umah cik tukiman ngan cik nani..jd macam mane nk balek nieee???? hukhuk..

Seriusly, ms ni rs sgt menyesal sbb xbg tau cikgu or member sblm g tandas...nk tepon 911 pon xleh ms ni sbb mane ade hs dulu kan..xmcm anak2 skang, sekolah rendah pon dh hs sorang satu..Jd xkan la nk tulis surat pos kat polis mintak bantu..aduh..buntu...

namun, selaku kanak2 yg pantang berputus asa.. daku cube panjat dinding dgn memijak mangkuk tandas..tp xberjaya sbb xcukup tinggi.. maka, amat lah kecewa akan kekurangan diri...

lantas, terlihatlah oleh cik terompah akan lubang gap antara lantai tandas dgn pintu tandas berkenaan.. hermm.. besar juge..tgn n kaki lepas nih.. wahh..kali ni daku harus cube menggunakan kelebihan diri yg sekeping nie sebaik mungkin.. pd awal cubaan, agak susah..sbb kepala agak besar.. maka kene penyek pipi sebaik mungkin dilantai sambil menyengetkan sedikit kepala kasi lepas.. huh..mase ni mmg xkisah dh ape bau or colour lantai tu, janji dpt kuar.. n after beberapa ketika berusaha, kepala berjaya melepasi...hoorayyy!!!

selamat je kuar dr toilet yg horror itu, daku terus berlari mencari teman2 yg lain.. ms ni mmg pray hard lah xkene tinggal, & at last, I found them.. yay!

sampai je, kawan yg dok sblh aku dlm bas tanyer..

kawan:"kamu g mane td?.. semua org tunggu kamu je nk balek ni"
aku dgr muke yg masih penat berlari jwb: " Td kiter g tandas.. tp xleh kuar.. sbb tu lambat""cikgu xtanyer kiter ke?"
kawan: "tanyer. tp sume xtau kamu g mane"
aku lg:"nape xcari kiter?"
kawan:"xtau. cikgu xsuruh cari pon"

hukhuk..tetibe je sedih dgr jawapan jujur kawan ku itu..xde org heran pon kalu aku kene tinggal rupenyer.. tapi dh hati ni, aku mengharap cikgu aku sbnr nyer dh mintak bantuan pengawal utk cari tp aku je xtahu..hukhuk

sesungguhnyer, iyer adalah pengajaran terbesar dlm idup cik terompah ni.. fikir panjang kalau nk buat sesuatu di tempat baru n if ditimpa masalah, there always a way... jgn putus asa :D

buat ibu bapa, cik terompah harap anda tidak lupe utk educate anak anda dgn ilmu survive bile emergency..n ajar lah mereka utk ingat alamat umah, no tepon umah, serta name ibu bapa penjaga mereka sbb u never know when unexpected things will happend, as u will not be around your children 24hours. but if diorg ssh nk ingat, selitkan lah gmbr keluarga with all the important details at the back of the picture. Supaya andai kate diorg sesat, diorg boleh tunjukkan gmbr papa mama nyer pada polis utk dicari.

Mungkin cerite ni simple je, tp harap iyer dpt membantu memberikan peringatan bersama :)

Take care everyone~~~ d[^_^]b

6 comments:

oya@mamahamzah said...

ala.. siannya cik terompah ni... anyway selamat hari raya...
bagus belajar dari kesilapan...

Fatt.Nazz said...

hehehe...kite pon lbih kurg sme jek..tp time tu form 2..dh beso dh ni..g lawatan kt pusat sains negara..duk syok merayau2 dgn sorg lg kwn ni..rayau punye rayau,tibe2 dgr announcement..'perhatian kpd nurul fateha (kite la tu..) dan laily nur (kwn kite..),sile ke pintu masuk sekarang kerana cikgu anda sedang menunggu anda..sekian,trime kasih..'..malunye kite yana...seantero pusat sains negara tu dgr nooo...malu cek ni...bdk2 len sume dh tggu dlm bus..kite msuk bus je,kne sorak n tepuk tgn..haihh..mengong sgguh!~~
=)

liyana said...

@oya..slamat menyambut hari raye..maaf zahir batin :)


@fatt...ko ni kan, nasib baik aku xbawak g bazaar..kalu x mesti dh jd anak yg ilang. aku lak xleh panggil ko balek sbb xde pembesar suara... hihi

SekociNorlie said...

adei mu ni ada jek la liyana oiiiii....

Fatt.Nazz said...

hahaha...anak yg hilang~~~

ザ-sylver-shooter said...

mak aih... byknye lock jamban tuh..seb baek pudu nye toilet tk cm tuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...