Saturday, December 27, 2008

...add emo @ ur shout box...

emm..walaupon ilmu ni dh agak lapuk..tp xkire..kene share jugak..sbb ade lg teman tp mesra ku yg br belajar mcm aku..haha..lg pon utk note simpanan sendiri juge..hihi

Firstly, credit tu chokilala.. atas ilmu nyer..kalu note ku ini kurg difahami, sile lah ke page beliau utk lbh pemahaman..hihi..

k lah, cik tora mula kan kelas ye..
  • mula-mula sediakan bahan2 nyer ye..pastikan kamu ade akaun bg ShoutMix..kalu xde, sile lah daftar d[^_^]b
  • then, at the main page settings, ade 4 pilihan menu–Quick Start, General, Display & Security..Kiter kasi tekan itu button menu Smileys under Display ye rakan-rakan.hihi


  • After dah click, masukkan url image yg kamu nak guna pada bahagian Smiley Image URL. (sila host image sendiri. direct linking x digalakkan sbb takut image xkuar. antara free image hosting adalah PHOTOBUCKET dan IMAGESHACK. kamu just upload emoticon yg telah di kidnap dr web ke free image hosting ni, then copy paste url yg dihasilkan)
  • Pada kotak code utk image tu plak boleh la diisi ikut kesesuaian sendiri.. cthnya :gediks:
  • Pada kotal optional, just tinggal'n kosong
  • click add utk upload emo kamu. proses yg sama diulang utk memasang emoticon yg lain & diingat kan,bg basic shoutbox mcm cik tora punyer ni, max 10 smileys teratas je yg akan digunakan.
  • lastly, “SAVE SETTINGS”. Semoga bergumbira bermain di shoutbox sendiri ye..tata d[^_^]b
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...