Monday, November 10, 2008

...Sharing is caring...

seperti yg dipinta rakan2.. klas make-up blog bermule (hehe..padahal tiru org jugak)..xkisah la, janji blog korg meletup..hehe
:mBom:

cloud label tu dipanggil blogumus secara technical nyer..thanks to amanda yg mereka coding yg telah di edit dr penggunaan kat wordpress ke dlm blogspot.. K, 1st skali korang kene ade function label, kalu xde g buat dl ye..then, g layout n edit html. utk keselamatan, save dulu html templet coding lame sblm sebarang perubahan!! (utk save, click at download full template)

slps itu, cr ayat ni dlm karangan html korang


after dh jupe, copy sume coding (click here) ni n paste menggantikan ayat td

coding ni bleh diedit ikut kreativiti korg k..

utk edit edit lebar, tinggi, warne background cloud..bleh usha kat coding ni
 "tagcloud", "200", "160", "7", "#ffffff");

as for wane abjad die lak ade kat sini...
so.addVariable("tcolor", "0xCC0033");

utk saiz huruf lak, usha kat coding ni (dh diset font 14)....
expr:href='data:label.url' style='14'

after sume process copy paste n edit selesai, preview dl, kalu cloud tag berjaya walaupon xberpusing2 lg, maknenyer TAHNIAH..anda berjaya..bleh la save template..jika xberjaya, bleh la merujuk trus ke page blogger buster or blogger ni.. mungkin ade perbezaan cara skit, tp basicly coding lebih kurang sama..selamat mencube d[^_^]b

credit to:
amanda
wa2nlinux

4 comments:

corneamelayu said...

bagus bagus...kongsi ilmu...

liyana said...

huhu..xpe..idea hebat org lain..just jd CNN..wpon basah gak la ketiak menaip n mengedit supaya msg sampai..hihi..glad that it is helpfull

Anonymous said...

oit..mek..sampai basah ketiak? eeeiii.... =P

nur annies said...

akhirnyer...tochey2..haha. akan ku edit blog ku nanti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...